De reis van de Orhni

Met onze roots vieren we diversiteit. Draag ook uit wie je bent!

Aanmelden voor Orhni event >

Wat je draagt vertelt waar je vandaan komt

En wie je bent. De verhalen die daarbij horen zijn niet alleen bijzonder maar zorgen ook voor herkenning en verbinding. Er zit vaak een gedeelde geschiedenis achter. We trekken ons in het dagelijkse leven veel van elkaar aan. Maar we staan niet in elkaars schoenen. Luisteren we wel echt naar elkaar?

De spoken word 'Draag uit wie je bent' geeft woorden aan deze uitdaging.

Spoken word bekijken >

De reis van de Orhni

Culturele verbinding maken door wat je draagt

Het project 'De reis van de Orhni' is er voor die culturele verbinding. Het herkenbare, verbindende verhaal achter deze ' sluier’ maken we voelbaar door storytelling, mode en muziek. Zo vertellen we met elkaar het verhaal van jou, mij en heel Nederland. Draag dus uit wie je bent!

De Orhni is een kledingstuk dat een bijzonder cultureel erfgoed is voor Hindostanen. Tussen 1873 en 1916 werden 34.000 Hindostanen over de Indische en Atlantische Oceaan vervoerd naar Suriname. Ze werkten als contractarbeider op plantages en in fabrieken.

De nakomelingen van degenen die de reis over de oceanen maakten naar een compleet vreemd land wonen nu in Nederland en Suriname. In deze reis kwam de orhni als kledingstuk mee.

De reis van de Orhni neemt je mee in het verhaal van contractarbeid van Hindostanen in Suriname dat ontstond na afschaffing van de slavernij. Hiervoor waren wij in juli 2024 op onderzoeksreis in Uttar Pradesh en Bihar. De gebieden waar de contractarbeiders uit India vandaan kwamen.

Het Orhni team

Raj Mohan

Over Raj Mohan

Onderzoekt en drukt identiteit, erfgoed en universele menselijke emoties uit. Hij gebruikt zijn muziek, composities en poëzie als instrumenten om verschillende culturen met elkaar te verbinden en de complexiteit van de menselijke ervaring te onderzoeken.

Helina Guleria

Over Helina Guleria

Een hedendaagse kunstenaar die sociale kwesties integreert door middel van impact design. Helina heeft een Indiaas/Nederlandse gemengde achtergrond die haar ontwerp-esthetiek in de hele collectie sterk beïnvloedt. Haar missie is om Oost en West te verbinden door samen te werken met Indiase ambachtslieden. Met deze samenwerkingen draagt ​​zij bij aan het behoud van cultureel erfgoed.

Sruthi Krishnan

Over Sruthi Krishnan

Een schrijver en onderzoeker, en mede-oprichter van Fields of View, een non-profit onderzoeksorganisatie. Ze is co-auteur van ‘We are not users - dialogs, diversiteit, and design’, dat in 2020 werd gepubliceerd door MIT Press. Het boek is een oproep om het vakgebied van ontwerpen terug te winnen als een liberale kunst waarin diverse stemmen samen komen om de materiële wereld vorm te geven.

Artie Ramsodit

Over Artie Ramsodit

Artie Ramsodit is sinds 2018 als actieonderzoeker verbonden aan het Humanities Venture Lab van de faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Artie stelt in haar werk het mensgericht verbinden centraal om te komen tot impact, inspiratie en innovatie. Het versterken van de samenleving en het verbinden van iedereen die daar een steentje aan kan bijdragen, doet ze vanuit verschillende rollen: als lid van de Eerste Kamer, coach, toezichthouder en actie onderzoeker.

De Orhni beleven

Mode, muziek en storytelling

Helina Guleria heeft een hedendaagse Orhni ontworpen. Deze Orhni is tijdens onze reis in India handgeweven handgeschilderd (Madhubani) en geborduurd (Sujini) door de stichting Bunkar Bihar.

Deze Orhni draagt Artie Ramsodit in plaats van een hoed op Prinsjesdag tijdens de troonrede op 17 september om zo diversiteit uit de dragen.
Geinspireerd door de Orhni maakt Raj Mohan een Orhni gedicht op muziek. Daarmee geeft hij de emoties die verbonden zijn aan de Orhni een plek. Sruthi Krishnan en Artie Ramsodit delen de verhalen over de Orhni in Nederland en India door storytelling.

Op 5 oktober 2024 kun je de culturele verbinding via de Orhni meebeleven. We delen de indrukken en opbrengsten van onze reis in het Maritiem Museum in Rotterdam van 13:30 tot 16:00.

Orhni gedicht op muziek Raj Mohan

Hier komt tekst.

Hier komt tekst.

De Orhni beleven door mode

Handwerk uit Bihar in een hedendaags jasje op Prinsjesdag

De derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. De hoedjesdag in Nederland. Het dragen van een hoed op Prinsjesdag is een mooie traditie die we graag verbreden en verbinden met de samenleving van vandaag.

Vandaag de dag zijn er verschillende manieren om je hoofd te bedekken bij een belangrijke gebeurtenis. Vanuit Hindostaanse roots doe je dat door het dragen van een Orhni. Op 17 september 2024 draagt Artie Ramsodit als Senator van de fractie GroenLinks-Pvda daarom geen hoed maar een Orhni (sluier) om de veelkleurigheid van onze samenleving letterlijk uit te dragen, te vieren en te delen.

Deze Orhni is ontworpen door Helina Guleria en handgeweven (Bavan Buti) en geborduurd (Sujini) in samenwerking met Bunkar Bihar. De Orhni is daar ook handgeschilderd (Madhubani) in samenwerking met de Madhubani Tulika Artists.

Orhni gedicht op muziek Raj Mohan

Het gedicht op muziek wordt op 5 oktober 2024 beschikbaar gesteld.

Storytelling

Verhalen delen met de Orhni briefkaart

We verzamelen en  delen verhalen over de Ohrni (sluier). Vertel ons jouw Orhni-verhalen. Praat met je Adji/Adja, Nanie/Nana, (oma's en opa's) moeder of vader of iemand anders en deel het met ons. Het kunnen allerlei verhalen zijn over de Orhni: over liefde, verlies, verlangen, of zelfs liedjes over de Orhni. Schrjif het op deze ansichtkaart en stuur het naar ons.  Als je dat doet voor 1 oktober delen we je verhaal op het Orhni event van 5 oktober.

Orhni reis India

13-23 juli 2024, Prayagraj, Patna en Kolkatta

Prayagraj: Bezoek G.P. Pant Institute for Social Sciences. Bidesia Gallery expositie over cultureel erfgoed van Hindostanen.
1.
2.
Prayagraj: Puja (gebed) en zang op de kruising van drie rivieren Saraswati en Ganga en Yamana: Sangam. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Triveni_Sangam
3.
Patna Bihar museum: kunst en ambachten uit Bihar en Bihar diaspora.  
4.
Patna: het Orhni weefproces bij Bunkar Bihar.
5.
Patna Madhubani schilderingen als onderdeel van het straatbeeld
en het bezoek aan de kunstenares van de Madhubani Tulika groep.
6.
Treinreis van Patna naar Kolkatta. De reis die ook gemaakt werd tussen
1973 en 1916 door de voorouders van de Hindostaanse gemeenschap.
7.
Kolkata: bezoek aan het Baba en Mai monument met
de Dutch Consul in Kolkata,  Namit Shah.
Het Baba en Mai monument staat ook in Suriname.
8.
Chinsurah: Nederlandse begraafplaats met Neline Modal.
Chinsurah was ooit een Nederlandse kolonie.
https://dutchinchinsurah.in/Chinsura%20for%20Web_Final.pdf

Het Orhni project in de media